«زیگموند فروید» را که میشناسید. اگر نمیشناسید به لینک زیر مراجعه کنید.
*
*
اینجا کتابی معرفی خواهد شد که هم برای ادبیاتیها بهدردبخور و خواندنی است، هم برای کسانی که روانشناسی فروید را دوست دارند. شاید بشود گفت برای شناخت روان خود هم مفید و کاربردی باشد.
اسم کتاب «کاربرد روانکاوی در نقد ادبی» میگوید باید نقد ادبی باشد. اما با تمام نقدهایی که تاکنون خواندهاید متفاوت است.
این کتاب حاوی «هفت اثر از فروید دربارهی ادبیات» است که «دکتر حسین پاینده» آن را ترجمه کرده است.
در این کتاب، فروید صرفا از جهت روانکاوانه ادبیات را نقد میکنند. اما من و ما تا قبل از این کتاب فکر میکردیم این متونی که در عیبجویی یا ریویو کتابها و فیلمها خواندهایم، نقد است.
قبل از هر چیزی در نقد باید مشخص کنید که نقد ما از چه دیدگاهی است. دیدگاه روانشناسانه مثل این کتاب یا دیدگاه تاریخی، سیاسی، اجتماعی و …!
چه چیزی مشخص میکند از چه جنبهای نقد کنیم؟
با توجه به موضوع کتاب و فیلم، با توجه به فضا و شخصیت کتاب باید تشخیص بدهیم کدام جنبه و دیدگاه نقادی برای کتابی که در دست داریم مناسب است.
*
فروید در این کتاب شخصیت رمانی به نام «گرادیوا» را بررسی کرده است. شخصیتی که حس میکنید یک آدم واقعی بوده است با همان روان، روحیات و خلقیات.
در این هفت اثر فروید، در مورد عقدهی ادیپ و الکترا در داستانهای کلاسیک، داستایفسکی و بیماری مقدس او صرع و روانکاوی داستایفسکی توسط فروید میخوانید. سراغ تحلیل روانکاوانهی آثاری از نویسندگان مختلف اما همه مهم، آشنا، شاهکار و شالودهی ادبیات میرود. مثل هملت، مکبث، ادیپ شهریار و…
در این کتاب با مفاهیم و اصطلاحات ساده روانشناسی که در این کتاب به کار خواهد رفت هم آشنا خواهید شد. با درک درست این مفاهیم به شناخت خود و روان خودتان، یا کنش و واکنشهای خودتان را بهتر درک میکنید. در مورد رویا و خواب و معنای آنها اطلاعاتی به دست خواهید آورد که شاید در کتاب دیگری به این سادگی با مثال پیدا نخواهید کرد.
*
اعتراف میکنم چیزی برای بیشتر نوشتن از این کتاب ندارم؛ چون در توانم ذهن و قلم کوتاه قامتم نیست.
اگر به ادبیات و شخصیتشناسی در رمانها علاقمند هستید، اگر به نقد روانکاوانه نیاز دارید، این کتاب را بخوانید.
کمک دیگری که این کتاب میتواند به شما بکند، شناخت ترفندهای خلق شخصیت است. به این صورت که با موشکافی، یا بهتر است بگویم کالبدشکافی شخصیتها اطلاعاتی به دست میدهد که نشان میدهد نویسندگان چطور و از چه جنبههایی استفاده میکنند تا شخصیت رمانشان ملموستر و واقعیتر به نظر بیایید.
مورد دیگری که بعد از خواندن کتاب به شما اضافه خواهد شد؛ عزت نفس است. فروید در این کتاب چنان به نویسندگان ارج و قرب مینهد، چنان آنان را میستاید که خود را و روانپزشکان و روانکاوان را در برابر نویسندگان و آفرینشگر ادیب هیچ میداند.
*
*
*
سرفصلهای کتاب «کاربرد روانکاوی در نقد ادبی»:
هذیان و رویا در گرادیوا
دربارهی ادیپ شهریار و هملت
سنخهای شخصیت ( اشخاص استثنایی/آنان که به سبب نیل به موفقیت، شکست میخورند/ آنان که به سبب احساس گناه، تبهکار میشوند.)
شخصیتهای روانآزار روی صحنه
درونمایهی سه صندوقچه
ادیبان آفرینشگر و رویای روزهنگام
داستایفسکی و پدرکشی
*
*
شما هم اگر این کتاب را خواندهاید لطفا نظرتان را با ما به اشتراک بگذارید 🙂
*
*
*
اگر نخواندهاید همین الان از لینک زیر سفارش دهید و مطالعه کنید.
خرید کتاب کاربرد روانکاوی در نقد ادبی