کتاب «نه تر و نه خشک» نوشته‌ی نویسنده‌ی نام‌آشنای ادبیات کودک و نوجوان، «هوشنگ مرادی‌کرمانی» است که چاپ اول این کتاب در سال 1382 توسط انتشارات معین تهران به بازار وارد شده است.

(خطر اسپویل)

نه تر و نه خشک، نام و قصه‌ی پرنده‌ای است کمی بزرگتر از ملخ به رنگ خاکستری، که نه آواز خوشی دارد، نه زیبایی ظاهری. پرنده‌ای که وجودش تأثیری بر زندگی و اطرافیان ندارد. انگار اصلا دیده نمی‌شود و برای دیگران وجود ندارد. اما یک روز او در گشت‌و‌گذار خود عاشق دختر پادشاه می‌شود. دختر پادشاه نقاش است و او روی درخت نقاشی دختر پادشاه می‌نشیند. دختر پادشاه پرنده را می‌بیند و او نیز عاشق پرنده می‌شود. اما پادشاه مخالف این وصلت است. دنبال بهانه‌ای برای دست‌به‌سرکردن پرنده است. بنابراین به پرنده می‌گوید اگر یک چوب که نه تر باشد نه خشک، نه راست باشد نه کج را برای او بیاورد اجازه می‌دهد با دخترش گلپر ازدواج کند. پرنده دربه‌در دنبال چوبی با خصوصیاتی که پادشاه خواسته است می‌گردد. پیدا نمی‌کند. اما سوالی برای او مطرح می‌شود که چوب نه تر و نه خشک و نه راست و نه کج، به چه درد می‌خورد؟

در ادامه‌ی داستان پرنده و گلپر برای هم قصه و داستان تعریف می‌کنند. از خلال داستان‌های گلپر، پرنده متوجه می‌شود مادربزرگ گلپر آرزوی دیدن نوه‌اش را دارد. پس او را می‌یابد و با او نیز داستان‌های رد و بدل می‌کند. این قصه‌ها شکاف‌های داستان را پر می‌کند. با این روایت‌ها متوجه می‌شویم پرنده پیش از این پسرک داروفروش بوده است. مادر گلپر سبزی‌فروش دوره‌گرد بوده است. چگونگی مرگ او در قصه‌ای دیگر بیان می‌شود و همچنین داستان‌هایی که پسرک داروفروش از زندگی خود دارد. پرنده به نزد مادربزرگ گلپر می‌رود که خبر از سلامتی او بدهد. مادربزرگ چوبی را به پرنده می‌دهد که ممکن است همان چوبی باشد که پادشاه خواسته است. با این تفسیر و یا بهتر است بگویم سفسطه که این چوب خشک است، پس تر نیست. اگر چوب کج است پس راست نیست و بلعکس. در آخر وقتی پرنده با چوبی که از راه درازی با مشقت به قصر آورده، به نزد پادشاه برمی‌گردد، آگاه می‌شود که پادشاه مرده و گلپر به جای او بر تخت نشسته است. چوب را به گلپر می‌دهد. اما گلپر استدلال او را نمی‌پذیرد و یادآور می‌شود سلطان بابا گفته است تا آن چوب نه تر و نه خشک و نه کج و نه راست نیاوری حق ازدواج با او را ندارد. پس پرنده‌ی عاشق سرگردان می‌ماند به دنبال چوب.

.

.

خرید این کتاب (نه تر و نه خشک) از اینجا 

.

.

.

کتاب «نه تر و نه خشک» را می‌شود افسانه‌ای نو محسوب کرد. با این تفاوت که مضامین فلسفی و عمیقی در لایه‌ای از داستان گنجانده شده است که راحت و ساده می‌شود آن را یافت.

روایت داستان نوعی گذشته‌نگری است در لایه‌های مختلف. پرنده‌ی نه تر و نه خشک، داستان زندگی خود را از زبان گلپر، دختر پادشاه می‌شنود، دختر پادشاه نیز داستان زندگی خود و چگونگی مرگ مادرش را از زبان پرنده. مادربزرگ گلپر نیز قصه‌هایی برای گفتن دارد. این قصه‌ها با چینش پازل‌گونه در کنار هم به یک کل ختم می‌شود که لذت داستان را چندبرابر می‌کند.

داستان نثر ساده و روان همراه با طنز کلامی دلنشینی دارد. قوت زبان داستان مناسب همه سنین می‌تواند باشد.

این داستان را می‌شود از جهات مختلف بررسی کرد. از جنبه‌ی نماد و نمادشناسی براساس نظرات نورتروپ فرای در مورد افسانه‌ها، یا با توجه به جنبه‌های فلسفی و عرفانی و در جستجوی مقصود می‌توان به آن توجه کرد.

.

.

.

برای خرید کتابهای دیگر این نویسنده (هوشنگ مرادی کرمانی) اینجا کلیک کنید.

.

.

.

پ.ن: شما هم اگر این کتاب را خوانده‌اید، نطرتان را بنویسید. 🙂

ممنون که می‌خوانیدم. :))

کپی مطلب با ذکر منبع یا نام نویسنده (افروز جهان‌دیده) مجاز است.

 

 

افروز جهاندیده

در این سایت معرفی کتاب می‌خوانید، جزوه‌های درسی و سوالات امتحانی را می‌توانید دانلود کنید.

دیدگاهتان را بنویسید